Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Lassinantti: "Blir alldeles varm i hjärtat"

12 MAR 2019 11:42
Med början som utespelare växte till slut Joel Lassinantti in i målvaktsrollen. Idolen var Jarmo Myllys och idag är han en av de stora favoriterna i sin hemstad. "Att man kan sprida sådan glädje är fantastiskt" säger han
  • Uppdaterad: 12 MAR 2019 11:42

Han började spela hockey när han var åtta år och ställde sig i mål för första gången två år senare. Under några år kombinerade Joel Lassinantti målvaktsspelet med att vara utespelare innan han blev bofast mellan stolparna.

– De flesta som har spelat hockey har alltid börjat som utespelare och i lagen de har spelat har det funnits en målvaktsutrustning som har gått runt. Jag testade på det och tyckte att det var kul. Till en början var vi kanske halva laget som ville spela och sedan blev det färre och färre. Till slut var det bara jag kvar, förklarar målvaktsfantomen och fortsätter:

– Jag spelade ute med de som var jämngamla och stod i mål i ett äldre lag. Jag tränade som målvakt och spelade ute utöver det. Sista matchen som utespelare gjorde jag när jag var 14 år, kanske. I lilla VM, med Brooklyn Tigers.

Testade du på någon mer sport? Basket är ganska stort i dina trakter...

– Nja, basket har aldrigt varit något för mig. Jag hade flera kompisar som spelade det dock. Jag spelade fotboll tills jag var 15-16 år ungefär... och så gjorde jag en träning med schackklubben.

En träning?

– Ja, vi delade upp vilka man skulle möta och sen hade man fem minuter på sig att göra sina drag. Jag tror att jag förlorade första matchen på kanske åtta sekunder. Då hade någon gjort mig schack matt och jag fattade ingenting. Det var nog bra att jag inte fortsatte, skrattar Lassinantti.

Mycket mentalt

Schack är ett spel för hjärnan med mycket psykologi involverat. Precis som målvaktsposten, där ett misstag kan bli oerhört kostsamt:

– Det gäller att vara förberedd på allt. Det låter som en klyscha men det är så. Man får inte bli överraskad av någonting. Jag jobbar också mycket mentalt, med Andy Swärd. Han har hjälpt till med den mentala biten väldigt mycket för mig och han jobbar med flera målvakter i SHL.

 

Hur analyserar du ditt spel?

– Först och främst gäller det att förbereda sig inför matcher. Under matchen försöker jag alltid att fokusera på att göra mitt spel konsekvent och följa det till punkt och pricka. Efteråt försöker jag utvärdera hur det har gått och då känner jag om det är något som inte har klaffat. Då får jag fundera på om det är några detaljer jag ska träna mer på eller om jag ska förändra det. Det handlar om att man ska känna sig trygg och lita på sitt eget spel, förklarar han lugnt.

En trygghet kan vara att följa sina rutiner, även om Joel Lassinantti påpekar att han inte på något sätt är vidskeplig. Men:

– Jag har mina rutiner på matchdag och de följer jag. Jag vaknar kring 8:00, gör frukost - det blir lite gröt. Sen går jag ner till hallen, där är vi ett gäng som brukar kika på NHL-highlights. Efter det går vi och värmer upp inför ispasset. Sen blir det lunch och efter det är det vila. Sen går jag ner till hallen igen och är där ganska tidigt. Då blir det ett mellanmål innan jag gör mig klar för match.

På somrarna har det blivit populärt att spelare använder sig av personliga tränare och bland målvakter finns det olika läger där målvakter från olika lag och ligor ses och utbyder idéer, men på något sådant har Luleå-målvakten inte varit med, säger han. Istället kör han på med Luleå.

– Jag kör på med laget. Det är egentligen två sporter i samma sport. Vi målvakter behöver inte ha exakt samma träning som en tung back, till exempel. Grundupplägget är detsamma men under somrarna lägger vi också till gymnastik och yoga.

Stor Luleå-favorit: "Glad att jag kan sprida energi"

Idag vaktar han målet i det lag han själv älskade när han växte upp. Och i hemstaden Luleå är Joel Lassinantti älskad - inte minst av de yngre fansen. Våren 2016 fick han ett brev till omklädningsrummet. Det var en inbjudan till Millas födelsedagskalas. Hon skulle fylla sju år och hade bjudit in sina vänner, och sin stora idol. Joel Lassinantti åkte dit.

– Det var väldigt roligt att få ställa upp på så sätt. Hon blev väldigt glad. Hon blev kanske lite paff och lite blyg men det förstår jag. Man kommer ju ihåg exakt när och var man träffade sina idoler. Jag kommer ihåg att jag fick väldigt mycket energi av att träffa de som spelade i Luleå Hockey när jag var liten. Idag är jag en av de spelarna och det tar så lite energi av mig att göra en sådan sak samtidigt som det ger så otroligt mycket energi till barnen. Jag är glad att jag kan vara i den positionen som kan sprida lite energi och lite glädje.

Vem var din idol när du var liten?

– Jarmo Myllys var en idol här i Luleå, när han hade varit här blev det en målvakts-boom i staden, kan man säga. I NHL var det Martin Brodeur, men jag vet inte riktigt varför. Det var nog för att Devils var ett coolt lag. Men Luleå Hockey var idolerna. Jag såg upp till hela laget och det var häftigt att vara där och smyga på träningarna, säger han med ett nytt skratt.

Förebilder och upplevelsen med Milla ligger honom varmt om hjärtat, och det föder den uppenbara följdfrågan:

Har du någon liknande historia du kan berätta?

– Ja, svarar han snabbt och utvecklar;

– En gång när jag hade varit hos min farmor - hon bor här i Luleå - körde jag hemåt när jag såg en pappa och hans son spela landhockey på gatan. Pappan sköt och sonen stod i mål. På sig hade pojken en hemmagjord Luleå Hockey-tröja och på ryggen stod det "34 LASSINANTTI". Så jag tänkte "Jag går dit och säger hej." Och det första pojken sa, innan han ens sa hej var: "Äntligen får jag träffa dig!". Jag blir alldeles varm i hjärtat. Att man kan sprida sådan glädje är fantastiskt.

Storspelat under säsongen - inte minst i februari

Luleå Hockey har tagit flera steg framåt den här säsongen och fjolårets tabellsjua har, med tio matcher kvar att spela, släppt in 2,07 mål per match - jämfört med 2,25 när förra säsongen summerades. Den frenetiska offensiven - den intensiva "Luleå-kvarten" - sätter sina spår hos motståndarna. Lassinantti själv har mången gång storspelat och under februari månad har han på fyra framträdanden släppt in 0,98 mål per match och har en räddningsprocent på 95,74.

 

Vad är det som gör er så bra i år?

– Det är en bra fråga. Vi har spelat bra som lag med en tight defensiv. Vi har inte bjudit på så många chanser och vi får en trygghet av vårt grundspel. När alla anammar det och vi klaffar får vi energi. Det är det som krävs för att vi ska lyckas. Det är nyckeln till att vi ligger tvåa just nu.

Lever i nuet

Det är inte bara i SHL som Luleå gör ett avstamp. I SDHL går stadens stolthet som tåget och i både herr- och dambasketen är staden i topp.

– Det har blivit ett uppsving med herr- och damidrott här i Luleå. Både hockey och basketen går bra. Det är kul att hela staden sluter upp.

 

Du har kontrakt över nästa säsong också och har spelat den största majoriteten av din karriär i Luleå. Lockar utlandet något?

– Jag är född och uppvuxen här och trivs jättebra. Just nu har jag inga planer på att rymma. Jag har kontrakt över nästa säsong också, sen vet man aldrig. Luleå kanske inte vill ha kvar mig, hehe. Jag försöker bara leva i nuet. Jag trivs jättebra här i Lule, avslutar SHL:s bästa målvakt just nu.


E-post: This is a mailto link

Sponsorer

Ica Sörbyhallens Logga
 

Alviks trafiks logga

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss på

  Facebook Logga

 

Postadress:
Antnäs BK
Knalltorpsvägen 3 a
97593 Luleå

Besöksadress:
Sporthallsvägen 2
97593 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link